StudenteCare mission is to give people the power to build educational community and bring the Educators, Students, Parents, Consultant, University, Colleges, Schools and Coachings closer together
Ncert Solution | Ncert Solution for class 11th | Ncert Solutions for class 11 Computer Science Python | NCERT COMPUTER SCIENCE PYTHON CHAPTER 9 OPERATORS IN PYTHON
by   Pooja Singla
Files Overall Price:    0.00
Videos Overall Price:    0.00
Total Overall Price:    0
Sold By:    Pooja Singla


Description Above File

NCERT Solutions for Class 11 Computer Science (Python) Chapter 9 Operators in Python

Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 9 Operators in Python are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 9 Operators in Python contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:

Following example to understand all the arithmetic operators available in Python programming language:

# !/usr/bin/python
a = 21
b = 10
c = 0
c = a + b
print “Line 1 – Value of c is “, c
c = a -b
print “Line 2 – Value of c is “, c
c = a * b
print “Line 3 – Value of c is “, c
c = a/b
print “Line 4 – Value of c is “, c
c = a % b
print “Line 5 – Value of c is “, c
a = 2
b = 3
c = a**b
print “Line 6 – Value of c is “, c
a = 10
b = 5
c = a//b
print “Line 7 – Value of c is “, c

When you execute the above program it produces following result:

Line 1 – Value of c is 31
Line 2 – Value of c is 11
Line 3 – Value of c is 210
Line 4 – Value of c is 2
Line 5 – Value of c is 1
Line 6 – Value of c is 8
Line 7 – Value of c is 2



Description Below File

Some questions are asked by class 11 students related to Computer Science (Python)

Question 1:
What do you mean by Operator precedence?
Answer:
Operator precedence determines the grouping of terms in an expression. This affects how an expression is evaluated. Certain operators have higher precedence than others; for example, the multiplication operator has higher precedence than the addition operator.

Question 2:
Assume if A = 60; and B = 13; then find the values of the following :
A&B
A|B
Answer:
Here in binary format they will be as follows:
A = 0011 1100
B = 0000 1101
hence
A&B = 0000 1100 and A|B = 00111101

Question 3:
Assume if A = 60; and B = 13, then find the values of the following.
A ∧ Band ~A
Answer:
Here in binary format they will be as follows :
A = 00111100 B = 0000 1101
hence
A ∧ B = 0011 0001 and ~A = 1100 0011

Question 4:
Explain assigning values to variables in Python.
Answer:
Python variables do not have to be explicitly declared to reserve memory space. The declaration happens automatically when you assign a value to a variable. The equal sign (=) is used to assign values to variables.

The operand to the left of the = operator is the name of the variable, and the operand to the right of the = operator is the value stored in the variable.
For example:
# !/usr/bin/python
counter = 100 # An integer assignment
miles = 1000.0 # A floating point
name = “John” # A string
print counter
print miles
print name
while running this program, this will produce the following result:
100
1000.0
John

Question 5:
Write the output of the following Python code

a = 6
b = 7
c = 42
print 1, a = = 6
print 2, a = = 7
print 3, a = = 6 and b = = 7
print 4, a = = 7 and b = = 7
print 5, not a = = 7 and b = = 7
print 6,a==7orb==7
print 7, a==7orb==6
print 8, not (a = = 7 and b = = 6)
print 9, not a = = 7 and b = = 6

Answer:

1 True
2 False
3 True
4 False
5 True
6 True
7 False
8 True
9 False

Question 6:
What do you mean by expression “a = 5” ?
Answer:
This statement assigns the integer value 5 to the variable a. The part at the left of the assignment operator (=) is known as the 1 value (left value) and the right one as the r value (right value). The l value has to be a variable whereas the l value can be either a constant, a variable, the result of an operation or any combination of these.

Question 7:
What do you mean by statement in Python?
Answer:
A statement is an instruction that the Python interpreter can execute. We have seen two kinds of statements: print and assignment.
When you type a statement on the command line, Python executes it and displays the result, if there is one. The result of a print statement is a value. Assignment statements don’t produce a result.

Question 8:
What do you mean by expression in Python ?
Answer:
An expression is a combination of values, variables, and operators. If you type an expression on the command line, the interpreter evaluates it and displays the result:

Question 9:
Explain Operators and Operands?
Answer:
Operators are special symbols that represent computations like addition and multiplication. The values the operator uses are called Operands.