StudenteCare mission is to give people the power to build educational community and bring the Educators, Students, Parents, Consultant, University, Colleges, Schools and Coachings closer together
Ncert Solution | Ncert Solution for class 11th | Ncert Solutions for class 11 Computer Science Python | NCERT COMPUTER SCIENCE PYTHON CHAPTER 7 INTRODUCTION TO PYTHON
by   Pooja Singla
Files Overall Price:    0.00
Videos Overall Price:    0.00
Total Overall Price:    0
Sold By:    Pooja Singla


Description Above File

NCERT Solutions for Class 11 Computer Science (Python) Chapter 7 Introduction to Python

Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 7 Introduction to Python are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 7 Introduction to Python contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:

Python is an interpreted, interactive, object- oriented programming language. It is often compared to Tel, Perl, Scheme or Java.
It is a scripting language like Php or Asp for developing applications. Python is an interpreted, object-oriented, high-level programming language with dynamic semantics. Its high-level built in data structures, combined with dynamic typing and dynamic binding, make it very attractive for Rapid Application Development, as well as for use as a scripting or glue language to connect existing components together. Python’s simple, easy to learn syntax emphasizes readability and therefore reduces the cost of program maintenance. Python supports modules and packages, which encourages program modularity and code reuse. The Python interpreter and the extensive standard library are available in source or binary form without charge for all major platforms, and can be freely distributed.

  1. Python is a modern powerful inter-preted language with objects, modules, threads, exceptions, and automatic memory managements.
  2. Python was introduced to the world in the year 1991 by Guido van Rossum
    Salient features of Python are :

     

    • Simple & Easy : Python is simple language & easy to learn.
    • Free/open source : Everybody can use python without purchasing license.
    • High level language : When coding in Python one need not worry about low-level details.
    • Portable : Python codes are Machine & platform independent.
    • Extensible: Python program supports usage of C/ C + + codes.
    • Embeddable Language : Python code can be embedded within C/C+ + codes & can be used a scripting language.
    • Standard Library : Python standard library contains prewritten tools for programming.
    • Built-in Data Structure : Contains lots of data structure like lists, numbers & dictionaries.



Description Below File

Some questions are asked by class 11 students related to Computer Science (Python)

Question 1:
Define Python ?
Answer:
Python is a high-level, interpreted, interactive and object oriented-scripting language.

Question 2:
Why Python is interpreted ?
Answer:
Python is interpreted because it processed at runtime by the interpreter and you do not need to compile your program before executing it. This is similar to PERL and PHP.

Question 3:
Is there a tool to help find bugs or perform static analysis ?
Answer:
Yes,

  1. Pychecker is a static analysis tool that finds bugs in Python source code and warns about code complexity and style.
  2. Pylint is another tool that checks if a module statisfies a coding standards, and also makes it possible to write plug-ins to add a custom feature.

Question 4:
Who developed Python?
Answer:
Python was developed by Guido van Rossum in the late eighties and early nineties at the National Research Institute for Mathematics and Computer Science in the Netherlands.

Question 5:
Why Python is Easy-to-learn?
Answer:
Python has relatively few keywords, simple structure, and a clearly defined syntax. This allows the student to pick up the language in a relatively short period of time.

Question 6:
Write any feature of Python library.
Answer:
Python library is very portable and cross-platform compatible on UNIX, Windows, and Macintosh.

Question 7:
Write any one similarity between Python and OOPs
Answer:
Python supports most of the OOP concepts like encapsulation, inheritance and polymorphism.

Question 8:
Is Python compiler language or interpreter language?
Answer:
It is normally interpreted by another computer program. However subsets of the language can be compiled.