StudenteCare mission is to give people the power to build educational community and bring the Educators, Students, Parents, Consultant, University, Colleges, Schools and Coachings closer together
Ncert Solution | Ncert Solution for class 11th | Ncert Solutions for class 11 Computer Science Python | NCERT COMPUTER SCIENCE PYTHON CHAPTER 4 MICROPROCESSOR AND MEMORY CONCEPTS
by   Pooja Singla
Files Overall Price:    0.00
Videos Overall Price:    0.00
Total Overall Price:    0
Sold By:    Pooja Singla


Description Above File

NCERT Solutions for Class 11 Computer Science (Python) Chapter 4 Microprocessor and Memory Concepts

Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 4 Microprocessor and Memory Concepts are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 4 Microprocessor and Memory Concepts contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:

RISC processors only use simple instructions that can be executed within one clock cycle. Thus, the “MULT” command could be divided into three separate commands: “LOAD,” which moves data from the memory bank to a register, “PROD,” which finds the product of two operands located within the registers, and “STORE,” which moves data from a register to the memory banks. In order to perform the exact series of steps described in the CISC approach, a programmer would need to code four lines of assembly :
LOAD A, 2 : 3                LOAD B, 5 : 2
PROD A, B                     STORE 2:3, A             

The primary goal of CISC architecture is to complete a task in as few lines of assembly aspossible. This is achieved by building processor hardware that is capable of understanding and executing a series of operations. For this particular task, a CISC processor would come prepared with a specific instruction (we’ll call it “MULT”). When executed, this instruction loads the two values into separate registers, multiplies the operands in the execution unit, and then stores the product in the appropriate register. Thus, the entire task of multiplying two numbers can be completed with one instruction : MULT 2:3, 5:2.    

Reduced Instruction Set Computer have :

• Small number of instructions.
• Instruction size constant.
• Bans the indirect addressing mode.
• Retains only those instructions that can be overlapped and made to execute in one machine cycle or less.



Description Below File

Some questions are asked by class 11 students related to Computer Science (Python)

Question 1:
What do you mean by registers ?
Answer:
It is a small amount of very fast memory that is built into the CPU. It is very expensive. 1

 

Question 2:
What do you mean by bus ?
Answer:
It refers to collection of wires through which data is transmitted from one part of computer to another. 1

Question 3:
What is expansion Bus ?
Answer:
External bus is also known as expansion bus. It connects the different external devices peripherals, expansion slots, input/output ports and drive connections to the rest of the computer. 1

Question 4:
What is Intel 8085 ?
Answer:
Intel 8085 is a microprocessor that is used in various electronic devices. 1

Question 5:
What are the three leading microprocessor manufacturing companies ?
Answer:
Intel IBM, Freescale AMD, Microchip MIPS NEC are the three leading companies. 1

Question 6:
What do you mean by Instruction Set ?
Answer:
The set of instructions that a microprocessor can execute. 1

Question 7:
What do you understand by Bandwidth ?
Answer:
The number of bits processed in a single instruction. 1

Question 8:
Define Clock speed.
Answer:
The clock speed determines how many instructions per second a processor can process. It is given in megahertz or gigahertz. 1

Question 9:
Define chip.
Answer:
It is a small piece of semiconducting material on which an integrated circuit is embedded. 1

Question 10:
What is the role of clock speed in microprocessor ?
Answer:
It is the speed at which microprocessor executes instructions.