StudenteCare mission is to give people the power to build educational community and bring the Educators, Students, Parents, Consultant, University, Colleges, Schools and Coachings closer together
Ncert Solution | Ncert Solution for class 11th | Ncert Solutions for class 11 Computer Science Python | NCERT COMPUTER SCIENCE PYTHON CHAPTER 2 SOFTWARE CONCEPTS
by   Pooja Singla
Files Overall Price:    0.00
Videos Overall Price:    0.00
Total Overall Price:    0
Sold By:    Pooja Singla


Description Above File

NCERT Solutions for Class 11 Computer Science (Python) Chapter 2 Software Concepts

Ncert solutions for class 11 Computer Science Python Chapter 2 Software Concepts are prepared by CBSE student eCARE expert to score good marks in class 11. Classes 11 Computer Science Python Chapter 2 Software Concepts contain many topics which are very important to score good in class 11. There are some important topic mentioned below:

Software represents the set of programs that controls the operation of a computer system and utilizes hardware.
Software are of two types :

  1. System Software
  2. Application Software.

System Software : The software which controls the internal operations of the computer and creates an interface with software and hardware is known as system software.
The system softwares can be divided into two categories :

  1. Operating system
  2. Language processors

 Operating System is a software program which manages the hardware and software resources and links them. It creates an interface between hardware and software. It is a bridge between the hardware and the software.

  1. Word processing packages : It is a software package that processes textual matter created to a right to redistribute copies. It is also known as “Try Before You Buy.” For example : wondershare, Kaspersky antivirus etc.
    organize an error free document. Some popular word processing packages are Wordstar, MS- WORD, Word Perfect, Softword etc.
  2. Spreadsheets packages : It is a software package that accepts data in a tabular form i.e., in rows and columns and allows the user to manipulate, calculate, edit and analyze the data in the required manner. Some popular spreadsheet packages are, LOTUS 1-2-3, MS-Excel and Quattro Pro.
  3. Data base management software (DBMS)
    packages : A DBMS package is a software package which manages the different database with home bulk information in the form of data. It can manage, add, delete and modify the database. Examples : FoxPro, FOXBase, SYBase, Dbase IV & MS-Access etc.



Description Below File

Some questions are asked by class 11 students related to Computer Science (Python)

Question 1:
Name any two popular word processing software.
Answer:
Two popular word processing software are :

  1. OO-writer
  2. MS-word

Question 2:
Expand OS.
Answer:
OS stands for Operating System.

Question 3:
Name the categories in which the software are classified.
Answer:
Software are classified into following two categories :

  1. System software
  2. Application software

Question 4:
Name the various categories of system software.
Answer:
System software are divided into following two categories :

  1. Operating system
  2. Language processor

Question 5:
Expand DBMS.
Answer:
DBMS stands for Data Base Management System.

Question 6:
What is the full form of DTE
Answer:
DTP stands for Desk Top Publishing.

Question 7:
Expand IOCS.
Answer:
IOCS stands for Input-Output Control System.

Question 8:
Write the name of the part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done.
Answer:
Operation code.

Question 9:
A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution.
Answer:
Linking loader.

Question 10:
Which system software does the job of merging the records from two files into one ?
Answer:
Utility program.

Question 11:
A computer cannot “boot” if it does not have the____.
Answer:
Operating system.

Question 12:
Write the name of the system program that sets up an executable program in the main memory ready for execution.
Answer:
Loader.

Question 13:
What do you mean by FIFO algorithm ?
Answer:
It means execute first job that is entered first in the queue. It stands for First In First Out algorithm. 1

Question 11:
What do you mean by bug ?
Answer:
A bug is logical error in a program.